Ako začať príjemný a úspešný deň

Začína nový deň. Zvoní budík a my máme len jedno želanie – pospať si ešte aspoň päť minút! Ak nevstaneme hneď, vieme že z piatich minút je aj pätnásť. A potom… Nastane zhon a už ráno odštartujeme celodenný stupňujúci sa stres a nedostatok času.

Deň možno začať aj oveľa príjemnejšie a začiatok podstatne ovplyvňuje jeho priebeh. Skúsme sa vzdať polhodinky ranného spánku a vyskúšajme kroky pre zdravie. Spríjemníme si každý deň, upevníme zdravie a posilníme obranyschopnosť organizmu, predĺžime si mladosť a život.

Očakávanie príjemného dňa

Nevyskočme hneď z postele na rovné nohy. Ešte so zatvorenými očami v príjemnom polospánku si predstavme, že očakávané udalosti dnešného dňa dopadnú pozitívne, podľa našej predstavy. „Čaká ma príjemný deň." „Pokojne prijmem všetko, čo mi dnešný deň prinesie."

Prebudenie tela

Prebudíme svoje stuhnuté telo. Najprv sa 10-krát zhlboka nadýchneme a pomaly vydýchneme (nádych aj výdych nosom) a nasleduje naťahovanie - oči máme zatvorené, sústredíme sa na pocity v chrbtici, v kĺboch a svaloch celého tela:  
•    vzpažíme a s nádychom natiahneme pravú ruku aj pravú nohu súčasne, s výdychom pripažíme a uvoľníme sa - striedavo, 3-krát obidve strany; (pri všetkých cvikoch pri naťahovaní nohy prepíname dopredu pätu, aby sme natiahli stiahnuté zadné svaly na nohách);  
•    vzpažíme a natiahneme krížom pravú ruku a ľavú nohu, s výdychom pripažíme a uvoľníme sa - striedavo, 3-krát obidve strany;   
•    vzpažíme a súčasne s nádychom natiahneme obidve ruky aj nohy, napneme svaly celého tela, s výdychom pripažíme a uvoľníme sa - opakujeme 3-krát.
Vstaneme pomaly a s úsmevom. Stačí niekoľko dní a pocítime lepšiu ohybnosť celého tela, prekrvením svalov a kĺbov zlepšíme okysličenie a výživu buniek a rozprúdime v tele životnú energiu.

Ranná očista

•    čistenie zubov je neodmysliteľnou súčasťou rannej hygieny, pridajme k nemu aj masáž zubných lôžok (upevňuje zuby - prevencia proti paradentóze): spojme vrchnú a spodnú čeľusť, zuby oproti sebe a 10-krát s nádychom stlačíme, výdrž a s výdychom uvoľnime;  
•    čistením jazyka odstránime povlak, ktorý je výsledkom čistenia našich vnútorných orgánov; ich energetické dráhy končia na jazyku od pľúc na hrote jazyka až po hrubé črevo pri koreni: pred zrkadlom vyplazíme jazyk a lyžičkou stiahneme povlak od koreňa;
•    čistenie očí je najúčinnejšie studenou vodou - vodu naberieme do dlaní a necháme ju pôsobiť na oči a celú tvár - zopakujeme 5 až 10-krát (prekrvuje očné svaly a nervy, zlepšuje zrak, otužuje);  
•    masáž tela nasucho sisalovou žinkou prekrvuje pokožku, čistí póry od odumretých kožných buniek, podporuje očistnú a dýchaciu funkciu pokožky - pokožka je vláčna, pružná a pevná. Masírujeme od najprv pravú nohu od chodidla hore, potom ľavú nohu, trup zospodu nahor k srdcu, pravú a potom ľavú ruku a nakoniec šiju a krk. Nasleduje sprcha, spočiatku začnime striedaním teplej a chladnej vody, zakončime vždy chladnou, neskôr nám nebude robiť problém stále chladnejšia voda.

Prebudenie trávenia

Vytlačíme šťavu z jedného citróna, zriedime ju s 2 až 5 dl vlažnej vody a vypijeme po malých dúškoch; jeme najskôr po pol hodine až hodine. Čím neskôr budeme raňajkovať, tým dáme telu väčšiu šancu na očistu našich životne dôležitých orgánov. Skúsme dopoludnia jesť len ovocie, prípadne ovsené vločky s ovocím alebo celozrnný ražný chlieb s troškou masla alebo oleja. Pozitívne účinky na zlepšenie trávenia pocítime už po týždni.

Na základe dlhoročnej osobnej skúsenosti vám tieto účinné kroky k zdraviu odporúčame. Ak máte pocit, že sú časovo náročné, vyskúšajte ich postupne. Želáme vám veľa úspechov.

Získajte osobnú inšpiráciu na pobytoch MONADA v Kúpeľoch Piešťany!

Ukáže vám cestu lepšej koncentrácie a osobného pozitívneho naladenia na seba. Keď sa cítime dobre, vyžarujeme príjemnú energiu a takú aj k sebe priťahujeme.

< Späť