Jedlo nech je liekom

Naše stravovacie návyky podstatne ovplyvňujú zdravie tela. Výživu pre organizmus si zabezpečujeme nie tým, čo zjeme, ale tým, čo z toho urobí naše trávenie. Ak sú tráviace orgány čisté a schopné činnosti, sme zdraví a šťastní.

Stravovanie životu nebezpečné

So súčasnými stravovacími návykmi mnohí žijeme v pravom slova zmysle „životu nebezpečne“:
-  jeme veľa nevhodných jedál a málo prirodzenej neupravovanej stravy
-  jeme často, veľa a rýchlo
-  jeme ťažkostráviteľné potraviny, veľmi neskoro a priveľa bielkovín
-  málo pijeme vodu a nerobíme si žiadne hladovkové prestávky, ktoré boli pre našich predkov úplne prirodzené

Cukor – biely jed

Je obsiahnutý vo všetkých potravinách a tvorí asi 50% sacharidov, ktoré prijímame v potrave. Priveľké množstvo cukru v strave spôsobuje únavu a vyvedie z rovnováhy imunitný systém. Čím viac sladkého zjeme, tým menej zdravej stravy  máme v jedálničku a preto sme nedostatočne zásobení minerálnymi látkami a vitamínmi. Cukor síce život osladzuje, ale organizmus prekysľuje. Prírodný cukor z cukrovej trstiny má vysoký podiel životne dôležitých minerálov a stopových prvkov. Rafinovaním sa všetko stráca. Biely cukor ochromuje črevnú peristaltiku a veľmi zaťažuje tráviacu sústavu a imunitný systém. Oslabuje mozog a mení správanie.
Jednoduchý cukor z priemyselne vyrábaných sladkostí núti podžalúdkovú žľazu produkovať nadbytok inzulínu – enzýmu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Pokles hladiny cukru v krvi vyvoláva následne hlad, takže v človeku vzbudzuje opätovnú chuť na niečo sladké a tým vzniká v organizme bludný kruh.  

Žalúdok nemá zuby...

...a čo neprežujeme v ústach, už sa nikde inde v tráviacom trakte neprežuje. Optimálne predtrávenie správnym dostatočným prežúvaním podporuje najťažšiu prácu žalúdka a čriev. Problémy s trávením veľmi rýchlo miznú, ak začneme dôkladne prežúvať každé sústo potravy. Odborníci na výživu odporúčajú prežuť každý kúsok potravy až 32-krát. Namiesto počítania prežúvajme tak dlho, kým sa potrava nestane tekutou – prežujme ju „na kašičku“. Tým zabezpečíme optimálne využitie životne dôležitých vitamínov a živín z potravy a imunitný systém sa citeľne posilní. Dôkladné prežúvanie je zároveň absolútne spoľahlivou metódou na rýchle a zdravé schudnutie a spôsob. Ako si dosiahnutú optimálnu hmotnosť udržať. Ak začneme stravu  pri jedení  dôkladne prežúvať, nestačíme sa čudovať, ako málo jedla nám stačí na zasýtenie. Pri rýchlom hltaní dostáva telo nesprávne informácie o nasýtení.  Navyše pri dôkladnom žuvaní sa jedlo stáva doslova meditatívnym zážitkom – stihneme si ho naplno vychutnať a vnímaním chute jedla sa postupne naučíme neprijímať „potravinový odpad“, ale len kvalitné, energeticky hodnotné a na živiny bohaté potraviny.

Viac informácií o zdravom spôsobe stravovania a pozitívnych účinkoch očisty organizmu získate na pobyte DETOX.

< Späť