Umenie zvládnuť stres

Stres považujeme dnes za spoluvinníka takmer všetkých najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb – bolesti hlavy, bolesti chrbta, vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu, žalúdkových vredov, astmy aj rakoviny. Neprítomnosť stresu naopak môže byť dôvodom nudy, únavy, nespokojnosti, apatie a depresie. Umením je nájsť optimálny stred medzi týmito dvomi extrémami.

Stres náš každodenný

Stres sprevádza každú životnú situáciu, ktorá si od nás vyžaduje, aby sme sa prispôsobili zmene. Stres spojený s víťazstvom v súťaži alebo s úspechom nového projektu vyvoláva v nás pocit radosti. Iné stresy prinášajú silný pocit uspokojenia, ako napríklad ocenenie od spolupracovníkov alebo úspech dieťaťa. Ďalšie stresy nás skôr unavia, ako napríklad svadba, či väčšia oslava. A potom prežívame v živote stresy, ktoré nás doslova položia ako strata zamestnania, rozvod či smrť blízkeho človeka. Zdravie je aj schopnosť prispôsobovať sa stresom a zdraví ľudia vedia skôr nájsť správny spôsob, ako sa každodenne so stresom vyrovnať.

Lieky proti stresu

Dnešný hektický spôsob života nás núti hľadať spôsob, ako utlmiť stres a psychické napätie z neho vyplývajúce. Hľadáme lieky, po ktorých sa cítime lepšie. Ak zaberú, stávajú sa pre nás potrebou. Vedci však objavili látky, ktoré produkuje náš organizmus a ktoré majú schopnosť zlepšovať náladu a podporovať dobré zdravie. Sú to látky podobné narkotikám, zvané endorfíny, ktoré blokujú bolesť, vyvolávajú pocit dobrej nálady, posilňujú imunitný systém a urýchľujú hojenie rán. Ich pôsobenie dokážeme vnímať. Všimnime si, že pri úderoch, prípadne aj zlomeninách bolesť po krátkom čase ustúpi a nahradí ju príjemné znecitlivenie. Ďalší liek, ktorý je produktom nášho organizmu, je adrenalín. Vylučuje sa do krvného obehu pri pocite strachu alebo hnevu. Jeho väčšia dávka je schopná zmobilizovať v nás všetky sily a poskytnúť nám možnosť bojovať alebo utiecť pred nebezpečenstvom.  

Pozitívne emócie a myšlienky

Pozitívny stav našej mysle, pozitívne pocity radosti, smiechu, lásky, vďačnosti a viery pomáhajú nášmu organizmu prekonávať rôzne ochorenia a účinne pôsobia proti škodlivým dôsledkom stresu. Pozitívnym myslením môžeme výrazne podporiť produkciu endorfínov. Usilujme sa vyriešiť nedorozumenia, zbaviť sa nenávisti a závisti, pestujme si láskavý, štedrý a vďačný postoj k životu, nájdime si jasný cieľ a zmysel života.

Ako odolávať stresu

Ak stres pôsobí dlhodobo, môže zanechať následky na našom fyzickom aj psychickom zdraví. Ponúkam vám jednoduché spôsoby a techniky, ktorými sa môžeme brániť škodlivým účinkom stresu.
•    Pravidelné cvičenie aspoň 30 minút denne. Pri pohybe sa vylučujú endorfíny – hormóny šťastia, ktoré vyvolávajú príjemné pocity a tým chránia organizmus pred negatívnymi účinkami stresu.  Na vylučovanie endorfínov blahodárne vplýva aj slnko a čerstvý vzduch, preto cvičenie vonku je oveľa účinnejšie a prospešnejšie.
•    Jednoduchý, zdraviu prospešný spôsob stravovania, ktorý je pre náš organizmus najprirodzenejší. Najvhodnejšia je strava, v ktorej prevládajú jedlá z obilovín, strukovín, zeleniny a ovocia. Nášmu zdraviu prospieva, ak znížime príjem živočíšnych bielkovín, tukov, cukru a vhodne kombinujeme potraviny. Zlepší sa tým trávenie aj vylučovanie, pocítime príliv energie, väčší výkon a výdrž.
•    Nešetrime vodou na pitie ani na kúpeľ. Vypime jej 1,8 až 2,4 litra denne. Každý deň začnime striedavou horúcou a studenou sprchou a pohárom vody.
•    Doprajme si dostatočný odpočinok ako pokojný a zdravý spánok v noci, ale aj ako relaxáciu v prírode, dovolenku. Naučme sa vypnúť a odpútať sa od každodenného stresu.
•    Optimistická myseľ zvláda stres oveľa jednoduchšie a účinnejšie. Optimista nájde aj v tej najzúfalejšej situácii pozitívny uhol pohľadu – „aj to zlé je na niečo dobré“. Nie je dôležité, čo prežívame, ale aký je náš vzťah k udalostiam a situáciám nášho života.
Život nám poskytuje viac možností, preto berme udalosti a situácie tak, ako prichádzajú. Radujme sa z maličkostí, zo slnečného dňa, ale aj z dažďa. Usmievajme sa a úsmevy opätujme. 

Potrebujete inšpiráciu?

Príďte medzi nás na pobyt MEDITÁCIA, kde sa v rámci jogových cvičení, meditácií a prednášok dozviete hodnotné informácie a aj si prakticky vyskúšate jednoduché spôsoby a techniky, pomocou ktorých ľahšie zvládnete záťažové a stresové životné situácie. Tešíme sa na vás!

Viac informácií nájdete TU:
https://www.monada.sk/kategorie/relaxacny-pobyt-s-bohatym-programom-orientovanym-na-osvedcene-jogovo-rehabilitacne-cvicenia-a-meditacne-techniky/kupelny-pobyt-monada-meditacia-splendid-ensana-health-spa-hotel-kridlo-grand-piestany/

< Späť